Blog Image

Jag har under någon månad använt ett för mig nytt dubbingmaterial: CdC-dubbing från The Fly Company.

Som bekant kommer CdC-fjädern från andens rumpa, därav namnen Cul de Canard. Fjädrarna sitter vid den körtel som förser anden med fett, och är därför naturligt inpregnerad.

Det här dubbingmaterialet består av fjäderfibrer och är mycket lättdubbat. Så fort du tar materialet mellan fingrarna för att dubba bindtråden känner du hur fett materalet är. Materialet bygger bra och du får lätt den form du önskar.

Flugor som binds med CdC-fjädrar flyter fantastiskt bra, och det samma gäller förstås för dubbingen. Jag har använt det till thorax på Klinkhamer och kropp till Streaking Caddis, och det är verkligen helt outstanding.

Blog Image

Kommande mönster som ska förses med CdC är först och främst Superpuppor och små fjädermyggor.

Materialet finns i flera färger. De jag hittat är svart, gråbrun, beige, gul, olive, creme, dun (som i ärlighetens namn snarare är ljusblå).

Tyvärr kostar materialet en del, 42 kr för 0,5 gram på Fiskarnas redskapshandel i Stockholm, men det är ju bekant tillgången som styr priset. Eftersom de här fjädrarna endast finns på en litet område av fågeln, få vi nog acceptera priset. Jag tycker ändå att materalet är relativt prisvärt, då det är så fantastiskt användbart.

Plus
+ Lättdubbat
+ Flyter och flyter och flyter…
+ Fina färger
+ Finns i många butiker

Minus
– Priset

Johan Nygren, 24 juli 2007