Hur ser det ut?
Jag har en tid varit smått besatt av tanken på att få fram det perfekta spöet för grövre öring i strömmande vatten – ett Bigtrout Rod. Det ska i första hand vara funktionellt, men även snyggt.
Det jag kommit fram till är följande:

– 9’6″
Jämfört med en niofotare kommer den extra längden väl till pass när linan ska styras i strömmen. Även vid drillning är några extra centimeter bra att ha. Ett längre spö kan bli otympligt i vissa situationer.
Aktionen ska inte vara för snabb utan arbeta ganska långt ner i klingan. Passa för både rollkast och överhandskast samt hålla fisken säkert under fighten.

– Minst fyrdelat
Spöet ska vara lätt att ha med sig överallt.

– Det ska bära en WF6 eller WF7
Dessa linor klarar det mesta från relativt små torrflugor och nymfer till stora streamers. Vilken är det som passar bäst?

– Kort, fast butt
Cirka 4 centimeter, med avslutning i gummi. Bra vid drillning och när du ställer ifrån dig spöet. Skyddar rullen från sand och smuts. Fast för att den väger mindre och inte kan lossna.

– Rullfäste helt i metall
Med övre ringen infälld i korkhandtaget för att få rullen så nära handen som möjligt. Det ger bättre balans och känsla. Helmetall för stryktåligheten – inget trä- eller korkinlägg som kan svälla, skadas eller spricka. Naturell aluminiumfärg som inte blir slitet.

– Korkhandtag
Ett grövre westernhandtag, 18-19 centimeter.

– Krokhållare
Nej

– Två skjutringar
Helt i rostfritt eller med inlägg av SIC.

– Spöringar
Kan man kombinera en- och tvåbenta snakes? Enbenta på toppsektionen, tvåbenta på resten. Enbenta är ömtåligare men påverkar aktionen mindre än tvåbenat. Å andra sidan tror jag inte att jag skulle märka någon skillnad.

– Pärontopp
Oöm och gör det den ska.

– Lindningar
Så nära klingans färg som möjligt. Eventuell dekorlindning närmast korkhandtaget.

Är det något jag inte tänkt på eller helt missat? Någon som resonerar på något annat sätt?